Toggle navigation

Bambi

Vrtić „Bambi“ prepoznatljiv je po likovnim ostvarenjima svojih mališana. Vežbaonica za likovno vaspitanje studenata Pedagoške akademije počela je saradom 1979. godine uz podršku metodičara profesora i vajara Slobodana Kojića i kasnije Miroslave Kojić. Sa Slobodanom Kojićem vaspitačice su osmišljavale likovne tehnike prilagođene deci poput glinopisa i glinoreza, ali i tehniku koja se do tada nije primenjivala, takozvani „otisak u pesku“. Deca su crtala na mokrom pesku, a radove su vaspitačice zalivale tečnim gipsom. Ovakva ostvarenja mališana bila su nadasve neobična i lepa. Ipak, tehnika „batik“ je zaštitni znak vrtića „Bambi“. Deca vrtića od 1980. godine učestvuju na značajnim, u to vreme jugoslovenskim, srpskim i internacionalnim izložbama i festivalima likovnog stvaralaštva.

Nagrade su osvojene na Festivalu deteta u Šibeniku, na likovnom konkursu „Mali bitoljski Monmart“, plaketu „Zlatna nit“ dečjeg lista „Jó Pajtás“ („Dobar drugar“) iz Novog Sada. Mališani su učestvovali na Dečijem oktobarskom salonu u Beogradu, Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu, na izložbi u Centru za likovno stvaralaštvo dece i omladine u Novom Sadu, na likovnom konkursu „13. oktobri“ u Skoplju i konkursu u organizaciji UNICEF-a…Mališani su izlagali na međunarodnim izložbama u Engleskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Indiji i drugim delovima sveta.

Samostalne izložbe održane su u Narodnom muzeju u Kikindi, galeriji „Terra“, galerijama na Svetom Stefanu, u Budvi…U objektu danas rade četiri vaspitne grupe poludnevnog boravka. Sve četiri grupe rade po modelu A, a centri interesovanja su dobro opremljeni didaktičkim sredstvima. Vaspitači u vrtiću prate sva događanja u gradu i sarađuju sa društvenom zajednicom.