Toggle navigation

Pčelica

Vrtić „Pčelica“ nalazi se u drugom rejonu u zgradi koja je izgrađena 1953. godine. 1968. godine u vrtiću su postojale 3 vaspitne grupe ( 2 na srpskom i 1 na mađarskom jeziku). Tada je osnovana još jedna vaspitna grupa na spskom jeziku koja se održala do danas. Objekat sadrži dve sobe-po jednu veću i manju.

Vrtić danas ima 3 vaspitne grupe-2 poludnevnog boravka na srpskom jeziku i jednu dvojezičnu (mađarsko-srpki), dok je jedna sa celodnevnim boravkom na srpskom. Vaspitači kod dece razvijaju sklonosti ka ekologiji, muzičkoj i likovnoj umetnosti. Vrtić „Pčelica“ jedini je objekat u Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki“ u kojem je 2017. godine zaživeo prvi Montesori obrazovni projekat koji ima za cilj da programom pripremi dete za obaveze koje ga očekuju u budućoj školi.

Montesori programom predviđeno je da deca, uz pomoć sertifikovanih vaspitača, uče osnovne životne navike, od vezivanja pertli pa do uređivanja bašti i terasa. Dve vaspitne grupe poludnevnog boravka pohađa ukupno 50 mališana uzrasta od tri do šest godina. Rodonačelnica ovog projekta je Marija Montesori, italijanska lekarka i obrazovna radnica. Montesori predstavlja celovit i originalni vaspitno-obrazovni sistem, koji naglašava značaj samoaktivnosti deteta i individualni tempo razvoja putem jedinstvene tehnike učenja. Način rada sa decom i didaktička sredstva pomažu da se kod mališana razvija individualnost i unutrašnje zadovoljstvo postignutim rezultatima. Dva sertifikovana vaspitača za Montesori projekat su Aleksandra Ludajić i Branislava Gecić, kao i pedagog Robert Vunjak.