Toggle navigation

Бамби

Вртић „Бамби“ препознатљив је по ликовним остварењима својих малишана. Вежбаоница за ликовно васпитање студената Педагошке академије почела је сарадом 1979. године уз подршку методичара професора и вајара Слободана Којића и касније Мирославе Којић. Са Слободаном Којићем васпитачице су осмишљавале ликовне технике прилагођене деци попут глинописа и глинореза, али и технику која се до тада није примењивала, такозвани „отисак у песку“. Деца су цртала на мокром песку, а радове су васпитачице заливале течним гипсом. Оваква остварења малишана била су надасве необична и лепа. Ипак, техника „батик“ је заштитни знак вртића „Бамби“. Деца вртића од 1980. године учествују на значајним, у то време југословенским, српским и интернационалним изложбама и фестивалима ликовног стваралаштва.

Награде су освојене на Фестивалу детета у Шибенику, на ликовном конкурсу „Мали битољски Монмарт“, плакету „Златна нит“ дечјег листа „Jó Pajtás“ („Добар другар“) из Новог Сада. Малишани су учествовали на Дечијем октобарском салону у Београду, Змајевим дечијим играма у Новом Саду, на изложби у Центру за ликовно стваралаштво деце и омладине у Новом Саду, на ликовном конкурсу „13. октобри“ у Скопљу и конкурсу у организацији УНИЦЕФ-а…Малишани су излагали на међународним изложбама у Енглеској, Чехословачкој, Мађарској, Индији и другим деловима света.

Самосталне изложбе одржане су у Народном музеју у Кикинди, галерији „Тerra“, галеријама на Светом Стефану, у Будви…У објекту данас раде четири васпитне групе полудневног боравка. Све четири групе раде по моделу А, а центри интересовања су добро опремљени дидактичким средствима. Васпитачи у вртићу прате сва догађања у граду и сарађују са друштвеном заједницом.