Toggle navigation

Колибри

Камен темељац за изградњу наменске зграде вртића „Колибри“ у А насељу постављен је јуна 1976. године. Јаслени део вртића отворен је три године касније, јуна 1979. године. Биле су то прве јаслице у Установи у које су уписана деца која су напунила једну годину. Због великог интересовања родитеља да децу у пишу у нови вртић, групе су понекад имале и више од четрдесеторо малишана. На позив стручног тима Института за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду, Предшкослка установа је 1994. године одлучила да уђе у пројекат „Дечији вртић као породични центар“, у оквиру међународног предшколског програма „Step by step“.

Циљ пројекта био је укључивање породице у све сегменте васпитно-образовног рада- реализација рада у васпитној групи, активно учешће на родитељаким састанцима, дружење са родитељима у оквиру различитих активности ван вртића…Пројекат „Дечији вртић као породични центар“ почео је са реализацијом 1994. године у вртићу „Колибри“, а завршен је 1998. године чиме је постао пример центра за реализацију модела А за све васпитне групе у Србије. Позитивна и радна атмосфера у колективу као и велики ентузијазам помогли су у стварању богатог и квалитетног садржаја рада који је дао добре резултате. Успостављена је квалитетна сарадња са породицом и широм друштвеном заједницом.

Све то је допринело да овај вртић изгради изузетно добру репутацију. У целодневном боравку је 8 васпитних група (2 јасленог узраста и 6 група деце од 3 до 7 година), и све раде по моделу А. Деци и васпитачицама на располагању су сви неопходни простори. Просторије су простране, светле и изузетно добро опремљене намештајем, дидактичким средствима и осталим материјалима. “Колибри” је данас препознатљив по позоришним представама које васпитачи припремају за децу свих вртића.