Toggle navigation

Малишани са родитељима, кроз игру, обележили Међународни дан породице

У свим објектима Предшколске установе „Драгољуб Удицки“, малишани су са родитељима, кроз игру, обележили 15. мај, Међународни дан породице. Указивањем на значај заједнички проведеног времена са децом, добрих породичних односа и породице као највреднијег сегмента друштва, око 100 родитеља одазвало се позиву васпитача да заједно са децом учествује у традиционалним играма.

Скакање у џаковима, прескакање ластиша, котрљање лопте између чуњева, ношење врећица са песком на раменима и на глави, бацање кругова преко чуњева, мала кошарка, надвчачење, конопца, падобрана, између две ватре, рушење чуњева, тверковања са пинг-понг лоптицама, лимба, само су неке од бројних игара у којима су се опробали родитељи са децом, у 18 објеката.

-Желимо да децу и родитеље што више укључимо у традиционалне игре и данас се то показало као веома добра одлука. Идеја је да ниво физичке активности подигнемо на виши ниво, да децу што више укључимо у игре, такмичарске и штафетне, да бисмо их одвојили од масовних медија, таблета и компјетера и на тај начин се социјализовала и била физички активнија. Ми у 21. веку имамо велики проблем прекомерне гојазности деце, па деформитете кичменог стуба, рамена, итд. Ово је један од покушаја да се све то смањи и да се деца усмере на праве вредности и пут, рекао је педагог за физичко васпитање и образовање у ПУ „Драгољуб Удицки“, Петар Блажић

Сарадња с породицом је важан вид активности који предшколска установа константно негује и надограђује, а не само један дан у години, напомиње директорка Светлана Милић коју је посебно обрадовало што су се родитељи одазвали у великом броју.

-Ми имамо сарадњу с породицом током целе школске године, организовану на различите начине. Данас смо тимски осмислили да дамо приоритет традиционалним спортским играма и да укључимо родитеље који ће равноправно са својом децом да учествују у њима, рекла је Светлана Милић и додала да је на нама свима велики задатак да оснажимо породицу.

Леп осећај дељења среће са малишанима путем спортских активности, поделили су са нама и родитељи. Психијатар Небојша Баба каже да је оваква организација причинила пуно радости, не само малишанима, него и родитељима.

-Веома је важно да се од малих ногу почне са едукацијом деце о важности породице, а мислим да је ово јако лепа прилика и за нас родитеље, јер некако у овом савременом добу имамо мало прилике да се дружимо са нашом децом-пуно се ради, породица је некако све слабија ћелија друштва. Тако да је ово права прилика да се породица ојача и да се дружимо са нашом децом, рекао је др Баба.

Да би се развило здраво друштво, потребно је развијати и неговати здраве односе у породици, што и јесте циљ обележавања Међународног дана породице, како би нас све бар једном годишње подсетио на овај значај.