Toggle navigation

О копривњачи и алергијама у здравственим кутцима

У ПУ „Драгољуб Удицки“ редовно се организују такозвани здравствени кутци у вртићима за едукацију родитеља. Циљ је, пре свега, очување здравља малишана и превентивно деловање родитеља које може да спречи многе нежељене здравствене проблеме код њихове деце.

У периоду пред наступање пролећа и током лета, важно је знати узроке, превентиву и лечење копривњаче и алергија. Управо због тога је родитељима скренута пажња и дата су им ближа упутства у здравственим кутцима. Тим ангажованих лекара предано је објашњавао родитељима, речју и сликом, све оно што би требало да знају о копривњачи и алергијама. Издвајмо само неке корисне информације са едукативних здравствених кутака:

Узроци копривњаче: Осетљивост на уношење серума у организам, биљке, храну, излагање топлоти или хладноћи и емоционална напетост. Појављује се за неколико дана по доласку у додир са неподношљивим супстанцама. Често је прати отицање капака, усана, шака и стопала. Мали отоци бледе у центру и веома сврбе.

Узроци алергије: Осетљивост на храну, прашину, буђ, полен, псећу длаку, мачју перут…Тачан узрок је понекад непознат. Појављује се након доласка у додир са изазивачима алергије. Може дуго трајати, ако је изазивач  храна или неки предмет у кући. Симптоми: црвене, натечене и воденасте очи, кијање, главобоља, кашаљ, копривњача, оспе, болови у трбуху изазвани гасовима, повраћање, пролив, екцем, трљање носа, стална језа. Астматично дете се може осећати уморно, потиштено, немирно и нервозно. Болест траје све док се не уклоне изазивачи. Постоји и сезонска алергија, уколико  је узрочник полен.

Лечење: У лакшим случајевима антихистаминским лековима које преписује лекар. Ако је алергија јака, треба открити и уклонити изазивача, као и избегавати излагање алергену.