Toggle navigation

Предшколска установа “Драгољуб Удицки”

У оквиру Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ реализација васпитно-образовног рада, неге и заштите покрива 18 објеката на територији општине. Од тог броја, 9 се налази у граду Кикинди, а друга половина у селима. Укупан број деце у Установи сваке године креће се око 1500.
У оквиру Предшколске установе, 9 вртића је наменски грађено: 3 у граду („Мики“, „Плави чуперак“ и „Колибри“) и 6 у селима („Јеленко“ у Накову, „Ластавица“ у Банатском Великом Селу, „Шиља“ у Новим Козарцима, „Медењак“ у Сајану, „Златна рибица“ у Иђошу и „Невен“ у Мокрину).
У адаптираним објектима у граду Кикинди бораве деца у 6 вртића: „Мендо“, „Пчелица“, „Бамби“, „Лептирић“, „Наша радост“ и „Полетарац“. У 3 објекта у селима рад се такође одвија у адаптираним зградама: „Бубамара“ у Руском Селу, „Јежева кућица“ у Банатској Тополи и „Маслачак“ у Башаиду.
Током година уложено је доста напора за адаптацију, поправке и набавке за вртиће. Уређена су и дворишта у свим вртићима, обновљене просторије од великог значаја за боравак деце, набављено је мноштво рачунара…
Предшколска установа била је високо позиционирана на свим скуповима. Престижну награду „др Ђорђе Натошевић“ за постигнуте изузетне резултате у вапитно-образовном раду кикиндска установа је добила 2008. године.
Један од најзначајнијих пројеката у Установи у новијем периоду јесте међународни пројекат „Clay-play“ који је организован у оквиру европског IPA програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије. Предшколска установа „Драгољуб Удицки“ била је носилац пројекта „Clay-play“, а партнери су јој били Предшколска установа из мађарског града Макоа и Интернационални симпозијум скулптуре у теракоти „Terra“. Пројекат је започео реализацију јула 2010. године и трајао је шест месеци, под слоганом „Добри суседи заједно стварају будућност“. Дванаесторо деце из Кикинде, узраста од 5 до 6 година и десеторо деце из Макоа, од 3 до 6 година, уз пратњу васпитача и родитеља радило је у атељеу „Terra“ у Кикинди. Пројектом „Clay-play“, путем вајања у глини, остварена је међусобна комуникација деце „ликовним језиком“.


Васпитање и образовање деце за заштиту животне средине одувек је заузимало посебно посебно место у Предшколској установи. Системско и уређено унапређивање васпитно-образовног рада у овој области почело је 2009. године. Формиран је „Еко-тим“ од девет васпитача са задатком да едукују децу, родитеље и запослене. Исте годинеУстанова се укључила у пројекат „За чистије и зеленије школе у Војводини“ у организацији Покрајинског секретаријата за образовање и Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине. Од тада, сваке године организују се различите еколошке акције. Многе од њих су прерасле у традицију и чине пример добре праксе у укупном раду „Предшколске установе“. Слика страна 49.
Деца из свих вртића учествују на бројним локалним манифестацијама као што су: „Дани лудаје“, „Трка за срећније детињство“, „Дан пролећа“, „Дан планете земље“, „Змајеве дечије игре“, „Мамутфест“…Редовно се учествује и на ликовним конкурсима и разним такмичењима попут одмеравања знања у саобраћају „Учим, возим да живот не угрозим“. На манифестацији „Baby exit“, у дворишту вртића „Плави чуперак“, у току Дечије недеље васпитачи свих вртића организују маштовите радионице и такмичарске игре за децу и родитеље. У завршном делу бира се најлепша беба. На тај начин се кроз игру и дружење остварује добра сарадња и комуникација са породицом.


Захваљујући креативношћу запослених у Установи, за завршну манифестацију поводом краја школске године под слоганом „У ритму музике за плес“, наменски је урађена музичка нумера „Растимо уз плес“. Надарени васпитачи још једном су показали свој изузетан таленат, јер је управо та нумера проглашена званичном химном плесне асоцијације Србије. Музику је написала Светлана Цеца Милић (композитор и оснивач надалеко познатог и награђиваног хор „Чуперак“), текст Александра Лудајић, аранжман је урадио Арпад Балаж, а кореографију Драгослав Танацков.
Васпитачице Светлана Милић и Едита Петровић ауторке су „Химне васпитача“ која је 2005. године објављена на првом цд-у Предшколске установе под називом „Од детета до песме“. Композиције са овог цд-а доживеле су велику популарност широм земље. Поред Светлане и Едите, на реализацији овог музичког пројекта учествовале у и васпитачице: Александра Лудајић, Бранислава Гецић, Оља Демић, Јасмина Дрињак Малогајски, Сандра Бањац, Јасмина Демић, Миланка Тутић, Весна Јовановић и Биљана Стојиљковић.