Toggle navigation

Свет из доба „Кике“: Васпитачи и деца из „Микија“ освојили јавност креативношћу

Чувена мамутица „Кика“, као инспирација, послужила је и васпитачима Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ који су је заједно с малишанима „оживели“ на разне маштовите начине. Своју креативност, представили су на Стручној конференцији за васпитаче која је ове године одржана на тему „Уметност-извор грађења односа у процесу васпитно-образовног рада“ у Врњачкој бањи.

Двориште вртића „Мики“ претворено је 5. маја у прави праисторијски парк својеврсном изложбом радова вредно припреманих око 4 месеца, након успешног и јединственог наступа на Стручној конференцији за васпитаче 12. априла у Врњачкој Бањи. Радове потписују васпитачи Драгослав Танацков и Зоран Француски на тему „Од плеистоцене и музеја до уметничког изражавања деце“ и Зоран Француски и Јасна Стеванов за рад „Уметност мог краја као мотив за међународну сарадњу-различитости нас спајају и богате“.- Хтели смо да дочарамо деци уметност на различите начине, да повежемо археологију и културу тако што смо укључили кикиндске институције културе које су деци пружиле пуно у њиховом изржавању и учењу, каже Драгослав Танацков, један од васпитача учесника.

За ове радове, васпитачи су добили највише оцене стручњака, те ће их презентовати и у септембру на Копаонику, на Међународној конференцији за васпитаче ( БАПТА). Деца су на ликовним радовима преносила свој доживљаје праисторије, мамутице „Кике“, пећинске људе, лов и све што је везано за ово доба давне нам прошлости. Посебно је значајан рад родитеља са малишанима који су заједнички радили на тему „Кика у очима деце“ и осликавали своје отиске руку на јути, гипсу и угљеним штапићима на папирусу.

У складу са праисторијским добом, направљени су и гигантски радови.

-Деца из млађе групе су лежала, а старија су их оцртавала на великим хамер папирима и тако су стварали пећинске људе. Показали смо им и нове ликовне технике. На простору атељеа „Терра“ малишани су учили правилно вајање мамута и посуда из праисторије, објашњава Зоран Француски, васпитач.

Директорица ПУ „Драгољуб Удицки“, Светлана Милић, каже да ова васпитно-образовна установа негује и подржава индивидуалност и креативност колега који су је много пута успешно  представљали.

-Посебно је значајно што смо на непосредан и маштовит начин деци приближили јединствено природно и културно наслеђе у виду 500 хиљада година старог скелета мамутице Кике. Наши васпитачи, осим примера добре праксе, колегама из Србије показали су и своју посвећеност, стручност, иновативност и професионалност у раду са најмлађима. Поносни смо што имамо овакве васпитаче у нашој Предшколској установи, каже директорица Светлана Милић.

У самом пројекту учествовало је око 60 деце, која су на тај начин развијала индивидуалност и тимски рад помажући једни другима. Са њима су, поред васпитача, радили и педагог кустос Драган Киурски и вајар Јован Блат.  Снимљен је и филм у трајању од 20-так минута, а презентација је урађена на до сада неуобичајен начин-васпитачи су били обучени у костиме налик пећинским људима што је посебно изавало велику пажњу јавности.

-Углавном се те презентације одвијају на већ устаљен начин, поwер поинт презентацијом када се приказују циљеви и задаци. Ми смо хтели да направимо корак напред, и у томе смо успели. Цео наш рад био је занимљив, јер је био неуобичајен. Сви су хтели да се сликају с нама. Видело се да смо се доста потрудили око рада са децом, прича Драгослав Танацков.

Кика и Вика руку под руку

Након успешног представљања радова у Врњачкој Бањи, стигле су и понуде колега за гостовања у другим местима. Васпитачи из вртића „Мики“ позвани су да септембра учествују на Окружним сусретима васпитача у Пчињском округу, затим у Пожаревцу који чува остатке мамутице Вике, а потом и у Власотинцу на 10. јубиларној ликовној колонији.