Toggle navigation

Три прва места на „Марковданским сусретима“ за ПУ „Драгољуб Удицки“

На Десетим јубиларним „Марковданским сусретима деце и песника” у Панонији који су одржани од 11. до 13. маја, хор „Чуперак“ и оркестар вртића „Плави чуперак“ освојили су три прва места.

Панонски дечји град, како називају Панонију- насеље бачкотополске општине познато по манифестацији Марковдански сусрети, ове године  угостио је три хиљаде деце из целе Србије и региона. Под слоганом „Детињство уједињено у различитост”, деца су се током тродневног фестивала дружила са омиљеним песницима, музичарима, сликарима, глумцима. У оквиру сусрета уприличене су разне радионице, представе и забаве за децу.

Лепе успомене са фестивала ове године понело је 12 малишана из Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ освојивши три прва места у тзв. музикаљењу-хор „Чуперак“ и оркестар  вртића „Плави чуперак“, а Дуња Старчевић из вртића “Бамби”, освојила је први награду на ликовном конкурсу.

-Деца су свирала на Орфовим инструментима: металофону, ксилафону, тријанглу, бубњу. Свирали смо и певали три композиције: „Мали Кинез“, „Сеоска сам Лола“ и „Синоћ кад је пао мрак“-каже Данијела Тамаши, вођа оркестра.

Њен колега, Александар Митревски, каже да је фестивал у Панонији ретка, а самим тим идеална прилика да деца упознају и стекну другаре из свих крајева старе СФРЈ, а за васпитаче да размене искуства са колегама.

Циљ фестивала је да на најлепши начин прикаже дечије стваралаштво, повезивање и промоција стваралачких способности најмлађих, али и неговање мултиетничности, језика, популаризација боравка у природи, као и постављање здравих основа и правих узора за едукацију, а самим тим и смањење културног сиромаштва деце и младих.

Јован Адамов, Тоде Николетић, Слободан Станишић, Радослав Граић, Татјана Пуповац, Хиба Алајбеговић Мустафић и многе друге познате личности из света поезије, музике и сликарства, дале су свој допринос овогодишњим „Марковданским сусретима деце и песника“, а као специјални гост и Бане Крстић из „Гаравог сокака“.

Музикаљење и драмолетење

Сви програми на „Марковданским сусретима деце и песника” у Панонији одвијају се у панонском парку, који представља реткост у Војводини и под заштитом је државе. Деца су се такмичила у програмима инспиративних назива: музикаљење, драмолетење, литерарно песникивање, мини сајам дечје књиге, потрага за благом, као и дечја олимпијада, кловнијада, плесаоница, поруке из прве руке у којима се пишу лепе поруке свету. Захваљујући оваквим разноврсним садржајима, фестивал је из године у годину све посећенији.