Toggle navigation

Дечији страхови суочите се са њима

Понекад, лежећи у свом кревету на спрат, почињем дамислим како се неки зао дух шуња по мом доњем кревету и како њушка околотражећи неког дечака да поједе. А тај дечак за којим трага сам ја…(дечијеразмишљање)

Свет мало дете може понекад бити застрашујући.

Ствари које за нас изгледају сасвим сигурне, детету могу изгледатиопасне и застрашујуће. Нама дечији страхови могу изгледати опасни изастрашујући. Нама дечији страхови могу изгледати смешни али су они за дете страшнореални.

Покушајте да свет гледате из перспективе детета и моћи ћете да разуметезашто су неке ситуације за дете застрашујуће и зашто се нека деца ту и тамобоје неких ствари.

Почетак страхова

Током прве три године живот доноси једно изенађење за другим. Чак итако обична ствар као што је усисивач или лавеж пса може бебу узнемирити. Новиљуде или ситуације такође. Чак и позната особа као што је ујак, када пустибраду, може изазвати забуну.

Постепено, стварни свет детету ипак постаје позантији, превидљивији исигурнији. Када чује јаку сирену дете почиње да да предвиђа од чега то можебити и мање се плаши. Има више искуства.

Око треће године развијају се нове врсте страхова. Деца су већ сасвимупозната са тим „какве ствари јесу“, али почињу да се брину о томе „шта ће седогодити“. Још увек им је тешко да раздвоје шта је то реално од оногимагинарног. Зато, замишљају опасности као што су чудовишта, несреће, ратови,смрт.Деца се боје мрака и имају понекад ноћне море. Понекад се брину и боје штаће се десити са њиховим телом.

Опраштање од страхова

Деца имају различите начине на које превазилазе страхове. Нека децатраже да сазнају све о ситуацији од које се боје. Таквој деци, на пример, требаобезбедити посету зубару, омогућити да се попну на столицу и додирну неки одзубарских инструмената који ће му се касније стављати у уста.

Нека деца хоће личну контролу над објектом којег се плаше. Таква ћедеца укључивати и искључивати усисивач док страх не престане.

Друга деца користе имагинацију да сузбијују свој страх. Тако нпр.претварајући се и лајући као пас, дете помаже себи да превазиђе страх од пса. Инаравно увек помаже кад се страх подели са родитељима.

Кад се бојиш лепо је имати друга

За дете родитељи имају себи својствену магију. Они могу да забране лавовимада спавају испод кревета и могу да их пошаљу натраг у зоолошки врт. Ви вашедете можете спасити од ноћне море и вратити га на земљу, у сигурност. Чињеницаје да вам деца верују. Импресионирана су вашом храброшћу и мирноћом са којом сеса опасношћу суочавате.

Управо зато што вам деца толико верују можете им помоћи да изразе ипревазиђу своје страхове.На несрећу, ви такође имате моћ и да повећате дечијестрахове. Начин на који реагујете када се деца плаше је веома важан и може серећи да су неки начини бољи, док други уопште не помажу.

Немојте:

се смејати дечијим страховима

гурати децу уситуације од којих се боје

игнорисати дечије страхове

преносити сопствене страхове на децу

Радите следеће:

прихватите реалност дечијих страхова

одстраните децуиз ситуације која их плаши а затим са њима о томе причајте

помозите им даконтролишу своје страхове

дајте им шансуда посматрају друге људе како баратају са стварима којих се боје

Немојте се обесхрабрити ако деца развију страхове без обзира на токолико има помажете. Ви не можете спречити страхове већ само помоћи деци да сеса њима суоче. Њима треба савезник.

Корени страхова

Ево неколико уобичајених врста страхова деце различитог узраста. Усвакој поменутој ситуацији ставите се у позицију детета и пробајте да замислитекако она детету изгледа.

Бебе се обично боје да:

ће њихови родитељи заувек отићи и неће их више видети

ће у кади отићи заједно са сапуницом у рупу

се њихов отацпретворио у чудовиште када се насапуња пеном за бријање

је мама садасасвим другачија јер је ставила шешир

ће их усисивачпојести

ће их шампонпојести

То може бити због тога што:

нису научиле дасу људи константни и када нестану са видика

не знају коликоствари заузимају простора и шта у шта може стати

обраћају пажњусамо на један аспект ствари у одређено време

виде даусисивач „једе“ прашину, па што не би и њих

су понекад управу

Старија предшколска деца могу се бојати:

губљења некихделова тела када иду на шишање или тога да ће им исцурити унутрашњи садржајкада их неко инекцијом пробуши

да ће семе одлубенице порасти у њиховом стомаку ако га прогутају

да ће их пасујести

да има чудовишта у орману, испод кревета, у мраку

То може бити због тога што:

почињу дабивају свесни да је њихово тело подложно повредама

им често говоре бебе расту из семена у стомаку

знају да њихови сопствени зуби гризу и да туђимогу њих да угризу