Toggle navigation

Упале ушију код беба и млађе деце од 4 године  и њихова повезаност са говорно језичким развојем

Упала уха код деце је честа појава јер су канали у уху краћи него код одраслих, те се инфекција брзо шири. Скоро свако треће дете које је укључено у колектив је бар једном имало упалу уха. Свака упала уха на раном узрасту, посебно она која траје дуго, утиче на развој говора код детета.

Прве три године живота су пресудне за развој говора. Говорно – језички развој тече у етапама и свака етапа је важна за даље формирање детета. У периоду  треће године, иако дете можда не говори користећи реченице, дете учи тако што слуша. Током упале уха ствара се секрет у средњем уху којеи може утицати на проток звука те немогућности детета да јасно чује. Тако имамо дете које чује искривљене звуке као гњурац испод воде.

Упале уха на раном узрасту се лако препознају. Тада је неопходна брза реакција како би се превенирао утицај слабог слуха на развој говора. Акутна упала уха код деце неретко почиње зачепљењем носа и прехладом тј. упала се најчешће јавља као последица инфекције у горњим респираторним  органима те се инфекција из ждрела и носа прошири на уво. Понекад је прати повишена температура и бол у уху. Деца су у овом периоду врло осетљива и раздражљива. Са друге стране имуни систем детета је обично слаб и у развоју, па су она склона инфекцијама. Инфекција може бити бактеријска или вирусна.

Неки од симптома упале уха се одразе на говор на следећи начин:

  • Говор се не развија – дете је почело да формира речи и кратке реченице и даљи развој бива прекинут;
  • Дете не користи речи које је раније имало у употреби;
  • Не разуме налоге, осим уколико лице особе која му се обраћа није у његовом видном пољу, те оно чита са усана;
  • Не одазива се на своје име или не реагује на јаке звуке из непосредне околине.

Уколико се јаве овакви симптоми поред консултације са педијатром и ОРЛ стручњаком, неопходно је укључити дете у раду са логопедом, те радити на стимулацији развоја говора и језика.