Toggle navigation

„Плави чуперак“ добио библиотеку

У вртићу „Плави чуперак“ оформљена је прва дечија библиотека у Србији захваљујући књигама које су поклонили деца и родитељи.

Креативности запосленима у Предшколској установи „Драгољуб Удицки“ никада није мањкало, па је било сасвим очекивано да још једна идеја угледа светлост дана, овога пута на иницијативу васпитача вртића „Плави чуперак“, Милана Вашалића.

На одушевљење управе предшколске установе, покренута је прича о оснивању прве библиотеке за децу у Србији, уз помоћ поклоњених књига деце и родитеља. Али, то није све, јер је једна од идеја и да сваки вртић у Србији добије библиотека на овакав начин, а након тога ће уследити и умрежавање са вртићима из других земаља.

-Основна идеја је да малишане навикнемо да читају књиге и да их отргнемо од интернета, мобилних телефона, играња игрица на компјутеру и од свега онога што им одузима превише времена које би могли да утроше на квалитетнији начин-читањем књиге. Време у којем живимо од нас ствара инстант људе, а деца несвесно подлежу томе, јер родитељи у трци за зарадом имају све мање времена за њих, каже васпитач Милан Вашалић.

Добра страна стварања библиотеке на овај начин је што ће се побољшати интеракција родитеља са децом.

-Наи шли смо на одличан одзив родитеља који су оберучке прихватили ову идеју. Свако дете је уз слоган  „Дај ми један, даћу ти сто“ донело једну или три књиге, обележене њиховим симболом и потписом родитеља. Још једна одлична страна свега је што се малишани на овај начин уче одговорношћу, јер ће сами бити библиотекари, додаје Вашалић.

Управа ПУ „Драгољуб Удицки“ увек је подржавала одличне идеје и креативност својих запослених, што је и овога пута доказала, рекла је директорица Светлана Милић

-С развојем информационо-комуникационих технологија и огромном продукцијом информација, питање подстицања читања код детета од најранијег узраста и развој културе читања не губи на значају, као што се може учинити, већ управо супротно, актуелније је него икада пре. Читање књига је данас на маргинама, због чега смо подржали ову идеју коју ћемо спровести у свим вртићима наше установе, рекла је директорица Милић.

У намери да се подстакне размишљање и дечија машта, уз помоћ родитеља, малишани имају задатак да доставе евалуциони рад у којем треба да нацртају или напишу, кроз песму или причу, своје доживљаје прочитане књиге. Једна од идеја да се уради зборник дећијих и родитељских радова, као и гостовање књижевника, песника и сликара. Након тога, како истичу у предшколској установи, успоставиће се умрежавање са вртићима из региона, а најпре прекогранична сарадња са првим суседом Румунијом.